Loc de munca: perioada de proba la angajare si preaviz incetare contract de munca. Demisia in perioada de proba

Loc de munca: perioada de proba la angajare si preaviz incetare contract de munca. Demisia in perioada de proba.

Chiar daca in Romania nu se prea tine cont, trebuie stiut ca perioada de proba si preavizul sunt forme de protectie atat pentru angajator cat si pentru angajat. Multe situati conflictuale intre cele doua parti se rezolva de la sine, daca aceste reguli la angajare, respectiv incheiere colaborare, sunt respectate.

1. Perioada de proba la angajare
Atunci cand se semneaza ontractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba pentru verificarea aptitudinilor angajatului. Nu este obligatorie, si este de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Pentru muncitorii necalificati si absolventii de invatamant superior perioada de proba are un caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare pentru prima categorie si cel mult 6 luni pentru absolventi. In timpul perioadei de proba, atat angajatorul cat si angajatul sunt liberi sa puna capat colaborarii fara preaviz sau justificare, insa, aceasta ruptura trebuie sa se produca exact in perioada de proba si nu la o zi dupa ce aceasta s-a terminat.
Avantajele perioadei de proba pentru salariat sunt :
• considerarea perioadei de proba ca vechime in munca si beneficierea de toate drepturile prevazute in legislatia muncii;
• acomodarea cu noul loc de munca;
• daca acomodarea nu s-a facut si salariatul nu este multumit de noul post, acesta poate renunta imediat la postul respectiv.

2.Demisia in perioada de proba.
In perioada de proba poti inceta contractul de munca fara preaviz. Este indicat sa faci totusi o informare catre angajator prin care sa ii spui ca incepand cu data respectiva(a doua zi, de exemplu) nu mai vii, contractul de munca incetand.

2. Preavizul la incetarea contractului de munca
Preavizul constituie termenul care anunta incetarea contractului de munca. Cu toate ca salariatul demisioneaza, contractul de munca este in vigoare si pe perioada preavizului. Durata perioadei de preaviz, in cazul demisiei, nu poate fi mai mare de 15 zile pentru salariatii cu funcţii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere, iar durata perioadei de preaviz in cazul concedierii nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare. Perioada preavizului are un termen stabilit, nu poate, in principiu, sa fie intrerupta sau suspendata. Perioadele de preaviz difera de la un stat la altul si este recomandat ca firmele multinationale sa-si alinieze politicile la legile din Romania.
Creative Commons License
Orice preluare de text sau poze de pe acest blog se va face cu citarea sursei si un link catre aceasta!